Галерея

Контакти

Чому будинки з соломи не горять?

Солом’яна панель – унікальний будівельний матеріал, який має хороший коефіцієнт теплопровідності, є надзвичайно довговічним і, як не дивно, стійким до вогню. Але чому так? Давайте розберемось з процесами які відбуваються при горінні.
Часто солом’яні панелі порівнюють з товстою книгою. Так ,як неможливо підпалити одразу цілу книгу, а окремі сторінки спалахують легко, так і солом’яна панель не загориться, на відміну від розпушеної соломи.

Для підтримання вогню необхідний постійний доступ кисню . Проте солома в панелях спресована настільки сильно, що повітря для горіння там практично відсутнє.
Цей процес можна побачити на відео, при тестуванні двох екологічних будівельних матеріалів: солом’яної панелі та конопляного блоку. Навіть при підпалюванні нештукатуреної конструкції вогонь поширюється лише на зовнішніх поверхнях і горіння швидко припиняється через нестачу кисню.

Оштукатурена солом’яна панель має просто вражаючі протипожежні властивості та за офіційними дослідженнями віднесена до граничного класу вогнестійкості F119 (металева конструкція, наприклад, відноситься до класу F15, тобто втрачає несучу здатність після 15 хвилин після дії відкритого вогню). Ще однією позитивною властивістю соломи є відсутність викиду токсичних газів в повітря при горінні. На противагу можна навести приклад пінопласту та мінвати, які зараз широко використовується в будівництві і при горінні викидають смертельні дози токсичного газу, кілька ковтків якого призводить до летальних наслідків.
У багатьох країнах проводили експерименти, які ще раз доводять вогнетривкість будинків із солом’яних панелей.